Kik vagyunk és mit akarunk?/ Cine suntem şi ce vrem?

TANULMÁNYOKNAK MEGFELELŐ DIPLOMÁT A BBTE MINDEN EGYETEMISTÁJÁNAK!

2008 januárjában, a 2002–2007 között néprajz A és B szakra beiskolázott diákok, legnagyobb megdöbbenésükre, szembesültek azzal a helyzettel, hogy a Babeş-Bolyai Tudományegyetem vezetősége nem hajlandó kiadni a képzésüknek megfelelő kétszakos oklevelet.
Hat évfolyam:
• 2002/2003 (tanulmányaikat 2006-ban fejezték be)
• 2003/2004 (tanulmányaikat 2007-ben fejezték be)
• 2004/2005 (jelenlegi IV. évfolyam; tanulmányaikat folyó év nyári vizsgaidőszakában fejezik be)
• 2005/2006 (jelenlegi III. évfolyam; tanulmányaikat folyó év nyári vizsgaidőszakában fejezik be)
• 2006/2007 (jelenlegi II. évfolyam)
• 2007/2008 (jelenlegi I. évfolyam)
beiskolázott diákjai szabályosan lezajlott felvételi vizsga folytán jutottak be a szakra, a Minisztérium támogatta és támogatja tanulmányaik végzését – ki ösztöndíjban részesül, ki tandíjat fizet –, a kar szemeszterenként tanulmányi szerződést kötött, illetve köt velük, és a diákok eleget tettek, illetve tesznek kötelezettségeiknek (óralátogatás, vizsga stb.)
A 2002-ben, illetve a 2003-ban beiskolázott hallgatók már befejezték tanulmányaikat, sőt az egyetem által kibocsátott oklevélpótló igazolással munkát vállaltak, ám az oklevelek kiadásának késleltetése ezek érvényességének megszűnését eredményezi.
Ennek ellenére az egyetem nem hajlandó kiadni a végzettségüknek megfelelő oklevelet, arra való hivatkozással, hogy a diplomára nem vezetheti rá a ténylegesen elvégzett szakokat, mivel ez nem egyezne a 2005/88-as és a 2007/501-es kormányrendelettel. A „megoldásként” felajánlott lehetőség – monodiploma elfogadása – nem létezik, hiszen nincs akkreditált magyar, angol stb. monoszak.

Véleményünk szerint az egyetem súlyos mulasztást követett el, amikor két éven keresztül – 2006-ban, illetve 2007-ben – olyan hivatalos okmányokat – mindkét szakot feltüntető oklevélpótló igazolásokat – állított ki, amelyeknek most nem vállalja fel az érvényességét, arról nem is beszélve, hogy a továbbiakban is felvételit hirdetett ezen kettős szakokra, de jelenleg nem ismeri el ezeket „de jure”.
„De facto” A DIÁKOK NEM LEHETNEK ÁRTATLAN ÁLDOZATAI a vezetőség mulasztásainak, amelyeket a tanügyi reform által előállt sajátságos helyzetben követtek el.
Úgy gondoljuk, hogy a helyzet megoldatlansága emberi sorsokat befolyásol, munkahelyek elveszítését eredményezi, ugyanakkor veszélyezteti a BBTE jó hírnevét.

DIPLOMĂ CONFORM STUDIILOR PENTRU TOŢI ABSOLVENŢII UBB!

În ianuarie 2008 studenţii de la UBB, Facultatea de Litere din Cluj-Napoca, specializarea etnologie A şi B, înmatriculaţi între anii 2002–2007, au constatat: conducerea UBB nu este dispusă să emită diplomele pentru ambele specializări conform studiilor cuprinse în contractul de şcolarizare.
Studenţii celor şase promoţii, înmatriculaţi în:
• 2002/2003 (şi-au finalizat studiile în anul 2006)
• 2003/2004 (şi-au finalizat studiile în anul 2007)
• 2004/2005 (anul IV; îşi vor finaliza studiile în anul universitar 2007/2008)
• 2005/2006 (anul III; îşi vor finaliza studiile în anul universitar 2007/2008)
• 2006/2007 (prezentul anul II.)
• 2007/2008 (prezentul anul I.)
deşi şi-au îndeplinit toate obligaţiile faţă de UBB (prezenţă la ore şi la examene, plata taxelor de studii etc.) nu primesc diplomă corespunzătoare studiilor parcurse.
Examenul de licenţă, susţinut de fiecare student în sesiunea iunie 2006, respectiv iunie 2007, s-a desfăşurat în conformitate cu deciziile rectoratului privind examenele în scris la ambele specializări şi susţinerea lucrării de diplomă.
Referindu-se la Hotărârea de Guvern nr. 88 din 2005, respectiv nr. 501 din 2007, Senatul Universităţii Babes-Bolyai a propus şi a votat eliberarea diplomei de monospecializare la alegere, etnologie sau limbă şi literatură, deşi în cazul acestuia din urmă nu este posibil, neexistând specializare de limbă şi literatură maghiară, engleză, etc. în sistem mono.

După părerea noastră conducerea UBB comite o ilegalitate atunci când nu recunoaşte validitatea adeverinţelor eliberate în anul 2006 şi 2007, conform pregătirii în două domenii şi nu emite diplome conform studiilor pentru toţi absolvenţii, deşi între anii 2002–2007, la nivel UBB, pe lista specializărilor la care se puteau înscrie candidaţii era o opţiune validă atât etnologie (mgh). (A) – lb. şi literatură maghiară/română/străină (B), cât şi lb. şi literatură maghiară/română/străină(A) – etnologie (mgh). (B)
STUDENŢII NU POT FI VICTIMELE deciziilor greşite ale instituţiei, luate în „spiritul” reformei învăţământului.
Considerăm, că nesoluţionarea situaţiei influeţează destine prin pierderea locurilor de muncă şi totodată dăunează imaginii UBB.

9 válasz: “Kik vagyunk és mit akarunk?/ Cine suntem şi ce vrem?”

  1. Rangyak

    Gyerekek!
    Valasztasi ev van.
    Hasznaljatok ki, de elobb szerezzetek tamogatast minden szak diakjai reszerol.
    komoly erotok van, ha ugyesen hasznaljatok.
    udvozlettel
    egy oregebb (es iskolazatlan) szaktars

  2. L

    Kedves egyetimastak!

    Sajnos a Babes Bolyai Tudomanegyetem mar nagyon regen nem az egyetemistakrol es jo kepzesrol es szinvonalrol szol, hanem az egyre novekvo diakszamrol(egyes szakokon), es az altaluk befizetett penzrol. Sajnos az egyetemnek mar csak a neve maradt a szinvonal mar reg a beka feneke alatt van. Minel tobb hallgato annal tobb penz….
    Egyes szakok mar olyanokat engednek meg maguknak, hogy a szeminarista egy honapig kulfoldre utazik es elfelejt szolni a diakoknak, vagy meg jobb amikor a feltett kedesre azt a valaszt kapja az egyetemista a 24 eves tanarsegedtol, hogy fogalmam nincs mert nem volt idom keszulni , de a vizsga utan neki all fennebb, hogy mindent megbeszelt…. es meg lehetne sorolni tovab.
    Igy sajnos nem lepodok meg olyan dolgokon sem, hogy nem a megfelelo diplomat akarjak nektek kiallitani.
    Egy dolgot tudok nektek tanacsolni ossze kell fogni es valamely media segitseget kerni ez ugyben, az egyetemnek nem hasznal a negativ reklam igy kenyesen erintene, a media meg kap az ilyen alkalmakon .
    Sok sikert L.

  3. Simon Levente

    Sajnos, hogy az egyetemeken is elkezdodott, az hogy igerunk de nem tejesitunk, pedig ez alatalaban az alantasabb politikusokra volt jellemzo. Mikor felveteliztetek akkor dupla szakos diplomarol volt szo, mostmar errol szo sem lehet.

    Az egyetem autonomiaja nem arrol szol, hogy azt csinalunk amit akarunk, a diakok megkerdezese nelkul. Azert van allasuk es fizetesuk, mert ti oda jartok, es oda fizettek tandijjat. Ti mindezt azert teszitek mert tettek egy igeretett, amit most nem akarnak teljesiteni. Ez szerzodesszeges es ez buntetendo.
    Ha mindent megtesztek akkor hatha sikerul.

    Mindent bele, sok sikert!

    Simon Levente

  4. Simon Levente

    Meg esetleg egy tanacs nektek.
    Ne altalanositsatok, mert nem mindenki hibas, aki a Bolyai egyetemen oktat, vagy dolgozik.

  5. Talán

    Hát pereljétek be őket kollektíve. Mindenütt elveszítitek otthon, s akkor irány Strasszburg az emberjogi bizottság. Miféle dolog visszafelé érvényesíteni törvényeket?
    Hajrá!

  6. Adminisztrátor

    Kedves Simon Levente!
    Nem állitottuk, hogy “mindenki hibás, aki a Bolyai egyetemen oktat, vagy dolgozik”.
    A “Babes-Bolyai” cimszó alatt természetesen az egyetem vezetősége értendő.
    Például a tanáraink is az egyetemen dolgoznak, mégsem felelősek a kialakult helyzet miatt.

    Köszönjük a hozzászólásokat!

  7. A

    A probléma az, hogy nem csak ők vannak ebben a helyzetben, hanem más egyetem diákjai is. Pl Protestáns Teológia – ugye ott is kap a diák diplomát de az nem ér semmit mert nem akreditált (mondjuk annyi jo van benne, hogy az egyház alkalmazza őket), ugyanúgy vezetőségi mulasztás miatt kerültek ebbe a helyzetbe és amennyiben más területen szeretnének mesterizni vagy dolgozni akkor az nem lehetséges mert az első érvényes oklevelük az az éretségi bizonyítást.

    Mindent bele ne adjátok fel!

  8. Adminisztrátor

    Kedves A!

    Kis különbség azért mégiscsak van a néprajzos diákok helyzete és mondjuk a Protestáns Teológia hallgatói között. Például az, hogy aki a Teológiára felvételizik, valószínüleg tisztában van vele, hogy nem tudja majd érvényesíteni az oklevelét más egyetemeken. A mi esetünkben ez nem így volt. Felvételiztünk egy bizonyos szakpárosításra, és attól függően, hogy melyik évfolyam hallgatója (volt) az illető, tanulmányai közben vagy éppen befelyezése után tudta meg, hogy nem lesz “tisztességes” diplomája (azért lehetséges hogy két évfolyam már leállamvizsgázott és csak a közlemúltban szembesült a helyzettell, mert egy évig csak igazolással “él” a frissen végzett diák. A vicc az, hogy ezeket az oklevélpótló igazolásokat kiadták, mind a két szakot feltünytetve rajta!)…
    Mindenesetre együttérzünk minden olyan diákkal, aki hasonló mulasztások miatt került valamilyen szempontból hátrányos helyzetbe.
    Főleg most, hogy saját bőrünkön tapasztaljuk, hogy milyen is az…

    Köszönjük a hozzászólásodat!

  9. Hati Károly

    Ha beperelitek az egyetemeket néhány év pereskedés alatt komoly kártérítésre számíthattok.
    Talán érdemes (kihasználható) lenne felmutatni más hasonló eseteket, de olyanokat, ahol eltussolták és szépen csendben kiadják a diplomákat, ha jól tudom működik román néprajz szak is ugyanígy kettős társításban, ők pl. kapnak diplomát?
    Disznóság! Tartsato ki, ne adjátok fel: minden variációnak neki kell futni: jogi, politikai, nyilvánosság stb. stb. Sikerülni fog, meglátjátok.

Válasz