„Felfegyverkezve”-Online aláírásgyűjtéssel és bloggal harcolunk a diplománkért

Néprajzot fő- vagy mellékszakként végzett/ jelenleg hallgató diákok vagyunk. A Babeş- Bolyai Tudományegyetem mulasztásai miatt valamint a hatályos törvények értelmében nem kaphatjuk meg mindkét szakunk elvégzését igazoló oklevelünket (bővebben olvashatsz a kialakult szituáció okairól és az álláspontunkról a blog bejegyzéseiben és a csatolt linkeken).
Blogot szerkesztettünk annak érdekében, hogy megismertessük a nagyvilággal abszurd helyzetünket és online aláírást kezdeményeztünk annak érdekében, hogy ügyünk támogatására fórumot létesítsünk.
Minden eddigi és reménybeli aláírónak köszönjük, hogy szolodaritást vállal(t) velünk! Nagyon jó látni, hogy milyen szépen gyűlnek az aláírók és tudni, hogy mellettünk állnak. Hisszük, hogy az aláírások nemcsak számunkra nem közönbösek, hanem a megfelelő szervek figyelmét is felkelti.
Köszönettel tartozunk a Transindex csapatának is, amiért segítségünkre sietett és lehetővé tette az aláírásgyűjtés és a blog működtetését a portálon valamint a blogringen!

Mégegyszer köszönjük mindenkinek!

A mihamarabbi diplománk reményében,

a néprajzosok

16 válasz: “„Felfegyverkezve”-Online aláírásgyűjtéssel és bloggal harcolunk a diplománkért”

 1. Nagy Márta

  Siralmas helyzet, de akkor sem szabad megalkudni! Ez totális visszaélés az egyetemi hallgatókkal.

 2. j.

  Ezek szerint a 2004-ben kiállított diplomák még érvényesek?

 3. Emese

  Romania a korlatlan lehetosegek orszaga. Itt minden lehetseges!

 4. Márton Sándor

  Nem hiszem el, hogy ilyen létezhet az EU-ban ennyi tanulás után.

 5. Sárvári Endre

  Amennyiben igazak a BBTE által kiállított diplomahelyettesítő igazolásokról és diplomákról írottak, úgy azokat felháborítónka tartom.

  Nem érheti kár a hallgatókaz az egyetem adminisztrációjának hibája miatt.

 6. Adminisztrátor

  Kedves J!

  A 2004-ben kiállított diplomák érvényesek, ugyanis az akkor végzettek mellékszakként végeztek néprajzot.
  A probléma a 2002-től kezdődik, amikortól főszakként is lehet néprajzot tanulni (a főszakot pedig hibásan akkreditálták), és a bolognai rendszerben tanuló néprajz fő- és mellékszakos diákokat is érinti (nekik egy időközben hatályba lépett törvényhatározat miatt nem lehet kétszakos diplomájuk).
  Nagyon röviden, és egy csomó fontos részletet kihagyva, ennyi.

 7. Adminisztrátor

  Kedves Márton Sándor!

  Amennyiben Romániában él, tudja, hogy attól még, hogy EU tagország lettünk, MÉG sok minden nem változott…
  Ez egy olyan folyamat, amelynek csak az elején tartunk (mármint az EU-s tagsággal kapcsolatos változások).

 8. Adminisztrátor

  Kedves Sárvári Endre!

  Az egy évig érvényes dipomehelyettesítő okleveleket TÉNYLEG kiadták. A végzettek annak alapján állhattak munkába. Sokan olyan munkakörben helyezkedtek el, ahová a “nem néprajzos szak”-ot igazoló diploma (vagyis az azt heleyttesítő igazolás) kellett.
  Az igazolás még megvolt, a diploma már nincs.
  Aki pl. képzett angoltanárként kereste a kenyerét, most csak szakképzetlenként versenyvizsgázhat (és aszerint kap majd fizetést is…)

 9. Adminisztrátor

  Mindenkinek köszönjük a hozzászólást és természetesen az alárírást is!

 10. j.

  “A 2004-ben kiállított diplomák érvényesek, ugyanis az akkor végzettek mellékszakként végeztek néprajzot.”-én 2004-ben végeztem néprajz-magayr szakon, tehát a főszakom volt a néprajz, és nem a mellékszakom. Ez egy kicsit ellent mondd az előbbi kijelentésnek. Akkor mostmár, hogy van ez?

 11. Adminisztrátor

  Kedves J!

  Legjobb tudomásom szerint néprajz:
  -1990-2000 között mellékszakként
  -2000-2003 között főszakként
  -2003 őszétől pedig fő és mellékszakként is választahtó.
  Úgyhogy igaza van, én tévedtem. 2002 előtt is voltak főszakosok.

  Az oklevéllel kapcsolatos probléma viszont csak a 2002-ben és ezután felvételizetteket érinti.

  Ön egy szerencsés ember (már ami a diplomáját illeti, biztosan az…)!:)

  Minden jót és köszönöm, hogy figyelmeztetett!

  egy néprajzos

 12. vass zoltan

  Ha arra gondolok,hogy orszagszerte mennyi fiktiven elismert egyetem add “elismert” diplomat/kozgazdasz,jogi,de ha megeroltetem megam, akar, orvosi,tanarit is,akkor tenyleg felhaborito,ami a bbt-n tortenik…Igazatok mellet kiallok en is es meg nagyobb publicitast adnak kezdemenyezeseteknek…A hogyanrol azert meg, erdemes volna eggyeztetni,mar csak azert is ,hogy valoban eredmenyesnek nyilvanithassuk majd e “mozgalmat”
  egy orvos

 13. dezsi g.

  Az igaz, hogy nem azt az oklevelet kaphatják a bajba jutott diákok, ami fedi azt, amit végeztek, de az vaskos csúsztatás, hogy az egyetem nem akarná adni. Mi érdeke volna az egyetemnek ebben? Ezt az aláírók nem tudhatják, mert nekik eleve az a változat volt tálalva, hogy az egyetem egyet gondolt, és nem ad néhány embernek diplomát. Ez igy valoban felháboritó lenne, én is aláirnám, ha olvasnám. Arról van szó, hogy az egyetemnek megkötötte a kezét a törvény, a minisztériumi rendeletek sora. Közben a jó tudós hírében, de katasztrófális tanszék-szervezők hírében álló néprajz tanszékes tanárok a homokba dugták a fejüket 7 évig, és felvételiztettek boldogan. Most próbálnak “magyar” kérdést csinálni belőle, holott ugyanebben a helyzetben van néhány román néprajzos, görögk-katolikus teológia szakos is.

 14. Adminisztrátor

  Kedves Dezsi G. !

  Szerinted, hogyan kellett volna tálalni azt, hogy szakpárosításra felvételizel és csak egy szakról kaphatsz diplomát?
  Szerinted a diákok hibája, hogy tévesen (monoszakként) akkreditálták a néprajzot ?
  Szerinted a diákok tudtak erről? Szerinted az egyetem vezetősége tudott erről????
  Persze, a törvények megkötik az egyetem kezét, de itt nem csak a törvényekről van szó, hanem arról a hozzáállásról amit az egyetem vezetősége tanusított. Egyrészt a törvényi akadájok előtt sem indíthattak volna néprajzot főszakként, másrészt a törvényi határozatok hatályba lépése után sem lett volna szabad felvételiztessenek EGY DIÁKOT SEM, akiről tudták, hogy majd nem adhatnak neki oklevelet.
  De valahogy nem így történt.

  A tanszék és a bölcsész kar csak javasolja az indítandó szakok listáját. Nem ő felvételiztet.
  Tanáraink NEM TUDTAK arról (ahogy persze a diákok sem), hogy ilyen helyzet alakulhat ki, mivel nem voltak azoknak az információknak a birtokában, amit valakik valahol tudtak, de nem törődtek túlságosan vele.

  És nem emlékszem, hogy bárki “magyar kérdés”-ként kezelte volna az ügyet.
  Az, hogy magyar néprajzosok vagyunk (és mindenféle más nyelv szakosok emellett) annyiban fontos, hogy a Babes-Bolyai Tudományegyetem egyik szakán tanulunk. De senki nem vádolt senkit azzal, hogy diszkrimináció történt volna.
  Mulasztás történt, de tudtommal a mulasztás és a diszkrimináció nem szinonimák.
  Remélem mindenre válaszoltam.:)

 15. dezsi g.

  Rendben van, köszönöm a választ. Önök így tudják, így informálták önöket, nem vitatom, önök tényleg nem hibásak.

Válasz